Naslovna

EU PRO: Opština Priboj primer dobre prakse - uručena odluka o finansiranju projekta od 350.000 evra

U Kragujevcu je u sredu, 14. novembra, održano svečano uručivanje odluka o finansiranju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u 34 lokalne samouprave u Srbiji, u okviru programa EU PRO.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, lokalne samouprave će realizovati projekte koji se odnose na izradu tehničke i planske dokumentacije, kao i projekte poslovne infrastrukture, što će doprineti jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou, kroz unapređenje inafrastrukture i stvaranje povoljnog okruženja za poslovanje. 

Predsedniku opštine Priboj, Lazaru Rvoviću, uručena je odluka o finansiranju projekta „Rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove vodovodne i hidrantske mreže u Slobodnoj zoni Priboj“, koju će sa 281.000 evra pomoći Evropska unija, a ostatak će finansirati lokalna samouprava. Cilj ovog projekta jeste obezbeđivanje urednog snabdevanja vodom i protivpožarna zaštita, eliminisanje gubitaka na vodovodnoj mreži, ali i komunalno opremanje grinfild lokacije, koja će na taj način biti pripremljena za izgradnju novog proizvodnog pogona.

U ime opštine Priboj, Magdalena Prijović, šefica LC RRA Zlatibor u Priboju, predstavila je pozitivna iskustva koja je opština Priboj imala sa razvojnim programima Evropske unije u prethodnih desetak godina, sa akcentom na infrastrukturne projekte koji se realizuju u Slobodnoj zoni. Opština Priboj je imala priliku da prezentuje svoje rezultate kao primer dobre prakse, budući da je naša lokalna samouprava uspešno aplicirala i realizovala projekte u svim dosadašnjim programima.

Odluke o finansiranju projekata, predstavnicima lokalnih samouprava je uručio Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, a finansijska podrška Unije kroz ovaj program iznosi preko 5 miliona evra.

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra, a samo finansiranje razvoja poslovne infrastrukture omogućiće unapređenje ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenje investicija te bolji život stanovništva“, rekao je ambasador Fabrici, čestitajući predstavnicima 34 lokalne samouprave, kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata.